söndag 29 juni 2014

SM 2014 i hamn

En utmaning utöver det vanliga
Idag fick vi en rejäl utmaning som arrangörer att hantera. När banpersonalen kom till Lugnet tidigt i morse stod banan i princip under vatten. Det hade regnat cirka 50 mm sen igår.
Goda råd var dyra och banan dikades för glatta livet av tappra funktionärer. Det behövdes dock "köpas" tid för att få undan allt vatten. Så SM-finalerna flyttades fram med en timme. Banpersonalen gjorde ett otroligt jobb. En bragdinsats för att få underlaget ridbart. Och det lyckades. Vid 10.00 kunde tävlingsledningen meddela att tidsprogrammet skulle skjutas fram drygt en timme.
Och regnet upphörde, banan tömdes på 100.000-tals liter vatten och vi kom igång med tävlingarna 12.20. Så med facit i hand så fattade tävlingsledningen, överdomare och veterinärer ett helt rätt beslut om att köra.
Det bekräftades också av senior-SM-segraren Niklas Arvidsson från Helsingborg. Han tvekade aldrig på att starta. Han hyllade alla funktionärer vid den efterföljande presskonferensen. Så välförtjänt segrare. Han vann en ny bil, en Volkswagen Polo i förstapris.
Skulle kunna skriva en lång följetong om dagens strapatser, men det får bli en bildblogg istället.

I domartornet har jag varit mest hela veckan, med Frasse, speaker/domare, Mona, domarsekreterare och Gunnar som sköter tidtagningen och datorerna. Trevlig gäng.

I morse gick diskussionerna höga bland SM-ryttarna och vattnet på banan. 50 mm regn hade kommit under natten.

Barnen bjöds på ansiktsmålning.

Och att klappa på jättefina kaniner från Dalarnas kaninavelsförening.

Prisutdelarna kördes in i en fin vagn med förryttare från Stiernhööksgymnasiet i Rättvik.

Dagens första SM-segrare i JSM, Jennifer Jonsson från Helsingborg på Chicago J. Hon rördes till tårar vid nationalsången och när hon blev intervjuad om sin häst.

Överlyckliga föräldrar till Jennifer.

Ponnyridning stod Svärdsjö ridklubb för.

Ann-Marie Brus var prisutdelare i YR-SM som representant för Leksandsbröd.

Överlycklig Anna Persson på Cash Man ledde inför finalen och förvaltade den ledningen väl.

Prisutdelarna från Leksandsbröd, fr.v. Christer Nilsson, Ann-Marie Brus och Alicia Brus i vackra dräkter.

Vår banbyggare på SM Leif Hall från Gävle. Fick mycket beröm för sina väldesignade banor.

Dagens höjdpunkt. När Niklas Arvidsson från Helsingborg vinner Senior-SM på sin hingst Click and Cash 1155. En felfri runda och värdig svensk mästare.

Bjöd på en riktig show på ärevarvet. Och hoppade vattengraven ytterligare en gång.

Här får han nyckel till sin nya Volkswagen Polo från Jan-Erik Sundlöf, representant från Bilmetro.

Och här tar de en tur i nya bilen på banan.

Lars Alexandersson, t.v. tävlingsledare tillsammans med Svenska Ridsportförbundets hoppkommittés ordförande Gunnar Larsson.

Den avslutande presskonferensen med segraren Niklas Arvidsson, Jens Fredrikson, silvermedaljör, Henrik Lannér, bronsmedaljör, samt Lars A och Leif H var en fröjd. Idel lovord och beröm till arrangören. Med facit i hand tog tävlingsledningen helt rätt beslut om att köra tävlingen trots regnet. Hyllningarna om en välarrangerad tävling tog nästan aldrig slut. Tack för i år!